Elek Ákos csodás kalandjai Kazahsztánban - exkluzív

2017. június 19.
Itthon
Igazi sztárként és nagy tisztelettel kezelik az FC Kairat Almaty magyar középpályását, Elek Ákost, aki a csapattagok sérülése miatt ezúttal is hátvédként játszott a Tobol Kostanai ellen. Az időjárás miatt itt a bajnoki szezon tavasztól őszig tart, és az FC Kairat csapattagok mindegyike ugyanarról álmodik, bajnokok akarnak lenni.
A meccs ugyan este 18.30-kor kezdődött, de legalább 30 fokban parázslott a levegő, amikor a kazah himnusz alatt a hagyományok szerint három kört tett le a sólyommadár, amely a város szélén lévő sasfarmról érkezett. A helyi szurkolók így is háromezren kijöttek, pedig ebben az időben szívesebben pihennek az alig 70 km-re található, mesterséges édesvizű tó mellett, Kapchagayban a helyiek.
Az Almaty stadionja
 
Törzsszurkolóként hazánk főkonzulja, Blaumann Ferenc is kilátogatott, de ezúttal magyar erősítést is hozott. Vele tartott a kazah bajnokság főszponzora, a Technodom magyar vezérigazgatója, Sebestyén Péter, és felesége, Buranits Ildikó, aki az MTK Budapest újonnan megválasztott elnökségének a tagja.
 
Az első félidő gólmentesen, de korántsem akció nélkül zajlott. A közönség minden hazai megmozdulást hangosan és tapssal biztatott. Elek Ákos többször is magabiztosan megcsillogtatta tudását. A kazahok megbízható katonaként tekintenek rá, aki precízen es pontosan hajtja végre a rábízott feladatot.
 
Az Arsenalt is megjárt Andrej Arsavin az első félidőben nagy kedvvel avatkozott be a játékba. A második játékrészben azonban tartalékos üzemmódra kapcsolt, ezért le is cserélték. Az orosz sztár állítja, Kazahsztánban jobbak a háttérkörülmények, mint az Arsenalnál voltak.
 
 
 
A meccs előtt egy nappal a csapat a városszéli bázisra vonult, 24 órás karanténba. Itt kizárólag a meccsre hangolódnak, önkéntes száműzetésben a világtól. Két állandó pályán készülnek. Két hétig az egyiken, majd, amikor a munka már nyomot hagyna a füvön, akkor a másik pályán edzenek - ez így váltakozik kéthetente.
 
Ezzel is csökkentve a sérülés esélyét. A bázis minden technikai eszközzel felszerelt. Edzőterem, jég szauna, rekreációs-pihenő rész és komplett orvosi háttér segíti a focistákat. A klubban ráadásul mindez háromszor van reprodukálva, hogy a korosztályok és a felkészülési szintek se keresztezzék és akadályozzák egymást a felkészülés során.
 
Balra Sebestyén Péter, a bajnoksá főszponzorának (Technodom) a vezérigazgatója, középen Buranits Ildikó (MTK Budapest elnökségi tag), jobbra Blaumann Ferenc főkonzul 
 
Ákos azt mondta, hogy Európában el sem tudják képzelni, milyen háttér áll a játékosok segítségére. Amikor az Asztanával játszott a csapat, 20 ezer szurkoló ment ki az ottani arénába.
 
Visszatérve a meccsre, a második félidőben felpörgött a tempó és az akciók száma is. Az FC Kairat támadó játékkal őrölte fel ellenfelét, amely az első félidőben túlfutotta magát. 2-0-s győzelemmel hozták a papírforma sikert a hazaiak. Elek Ákos, ahogy szokta, csak szolidan búcsúzott a közönségtől, míg a helyiek a palánknál köszöntek el a rajongóktól. Baráti vacsorára volt hivatalos ezután, amelyre a főkonzul úr hívta a magyarok közé. Egy hatalmas bélszíntől új energiára kapva mesélte, hogy a grúz edző nem elégelte meg, amit a pályán látott, és egy levezető edzéssel zárták a napot.
 
Elek Ákos magyar szurkolók gyűrűjében, Almatiban
 
Mint megtudtuk, nagyon jól érzi magát Kazahsztánban, és a szurkolók a nevén szólítják. Azt gondolta, hogy Blaumann Feri főkonzul ezúttal nem tudott kijönni a meccsre, mert nem ült a megszokott helyén. Csak később tudta meg, hogy a VIP-páholyból, a csapat tulajdonosával együtt szurkolt a maroknyi magyar különítmény. A családja rövid időre hazautazott látogatóba, de hamarosan visszatér a felesége, Évi két gyönyörű kislányával együtt. A következő meccsük szerdán lesz.
 
   

keresés

 

Hírlevél

Eseménynaptár

2018 Május
KE
SZE
CSÜ
SZO
VA
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
123
Nincs esemény!